Gravid vecka 6

Mamman

Morgonillamående är inte ovanligt. Även vid matlagning eller vid andra syn eller luktintryck kan du må illa. Magen kan kännas uppsvälld eftersom du kan få trög mage och gaser. De körtlar som ska producera mjölk stimuleras av hormoner som gör att brösten förändras och blir större.


Barnet

Barnet är nu fyra veckor gammalt och har huvud och bål. Från huvud till stjärt mäter det ca 4-7 mm långt. Ett anlag till hjärnan börjar växa fram. Hjärtat slår för egen kraft och är inte större än ett vallmofrö. Små arm- och benanlag börjar växa fram. I slutet av den sjätte veckan börjar blodomloppet att fungera. Käken och munnen utvecklas och det finns 10 tandanlag i båda käkarna. Det går nu att urskilja ögon, mun och näsa på barnet.


Partner

Man kan se om man är gravid redan i vecka 4-6 genom ett graviditetstest. Det finns flera olika typer av tester och ni kan göra dem tillsammans. Det är givetvis en omvälvande upplevelse när du och din partner får veta att ni ska ha barn. För vissa par kan det ta tid att lyckas med befruktningen och ett negativt besked kan kännas hårt. Därför är det viktigt att du och din partner pratar med varandra för att delge era känslor kring situationen.

Gravid vecka 4 | Gravid vecka 5 | Gravid vecka 7 | Gravid vecka 8

Som medlem i Babygruppen Online får du Babygruppens gravidkalender som nyhetsbrev under hela graviditeten och månadsvisa mejl under barnets första levnadsår. Att bli medlem är gratis.« Tillbaka till startsidan

Senaste nytt

Följ oss på Facebook