Gravid vecka 17

Mamman

Den ökade blodvolymen gör att en del kvinnor får ökad svettning. Många kvinnor blir även täppta i näsan. Slidan kan avge en ökad mängd sekret. Behovet av att kissa ofta kvarstår. Slemhinnorna är sköra såväl i näsan som i underlivet.


Barnet

Ditt barn är 11-12 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 150g. Huvudet är ännu lite stort, men det börjar se mer proportionerligt ut. Ögonen är fortfarande slutna, men de har blivit större och ögonfransar och ögonbryn har blivit längre. Underhudsfett börjar lagras, det hjälper till att hålla värmen samt ger energi. På huvudet växer mer och mer hår. Alla fingrar och tår har nu fått små naglar. Hjärtat pumpar runt ungefär 24 liter blod per dygn. Barnet blir medvetet om ljud utifrån och kan reagera på dem. Barnet befinner sig nu i den övre delen av livmodern och väger mer än moderkakan. Utifrån känns barnet ligga mitt emellan blygdbenet och naveln.


Partner

I vecka 17-18 är det vanligtvis dags för ultraljud. Ni kan alltså få se ert barn för första gången, vilket är en omvälvande upplevelse. På en del mottagningar får man bilder eller en video som ni kan ta med er hem.

Gravid vecka 15 | Gravid vecka 16 | Gravid vecka 18 | Gravid vecka 19

Som medlem i Babygruppen Online får du Babygruppens gravidkalender som nyhetsbrev under hela graviditeten och månadsvisa mejl under barnets första levnadsår. Att bli medlem är gratis.« Tillbaka till startsidan

Senaste nytt

Följ oss på Facebook